Wat is een bloedneus?

Bij een bloedneus komt er bloed uit één of beide neusgaten. Soms kan er aardig wat bloed uit de neus komen. Dat kan soms best eng zijn, maar meestal kan dit helemaal geen kwaad. Bij een bloedneus komt het bloed meestal van kleine bloedvaatjes in de neus. Door een stoot tegen de neus, door neusputeren of niezen kan het slijmvlies van de neus wel eens beschadigd raken. Bij kinderen ontstaat een bloedneussoms doordat zij dingen in hun neus hebben gestopt.  Verder kan er bij inspanning een bloedneus onststaan en soms is er geen aanleiding voor een bloedneus te vinden. Oudere mensen kunnen vaker last hebben van neusbloedingen omdat het neusslijmvlies bij hen kwetsbaarder is. Bovendien kan het gebruik van bloedverdunners heftigere neusbloedingen geven.

Wat kun je zelf doen bij een bloedneus?

Wanneer je een bloedneus hebt kun je het beste rechtop staan of zitten met je hoofd een klein beetje voorover. Vaak wordt gedacht dat men juist het hoofd achterover moet houden.  Dit kan juist problemen geven doordat het bloed in de keel loopt. Ga ook niet liggen met een bloedneus.
Snuit ieder neusgat éénmaal goed. Druk vervolgens de neus dicht, en blijf de neus gedurende 10 à 15 minuten dichtgedrukt houden. Na de 10 tot 15 minuten zal de neusbloeding in de meeste gevallen gestopt zijn.
Wanneer je gauw last hebt van korsten in de neus, zorg dan dat je altijd voorzichtig snuit en niet in de neus peutert. Dit kan gemakkelijk een nieuwe bloeding doen ontstaan. Vaak heeft men vaker last van een bloedneus bij droge lucht, bijvoorbeeld in de winter. Tegen de vorming van korsten kan men een klein beetje vaseline in de neus smeren. Zorg ook dat de lucht in huis voldoende vochtig is, bijvoorbeeld door waterbakjes aan de verwarming te hangen.

Wat vooral niet doen?

Wat je vooral niet moet doen is dingen in de neus stoppen om het bloeden te stelpen. Zoals bijvoorbeeld watten of papieren zakdoekjes. Wanneer je deze weer uit de neus haalt, kan de korst weer loslaten, waardoor de bloeding opnieuw begint.

Wanneer moet je naar de huisarts met een bloedneus?

Wanneer een bloedneus wordt veroorzaakt door een ernstige klap of stoot tegen het hoofd moet je direct een dokter raadplegen. Er is dan kans op letsel in het hoofd zelf en snuiten of peuteren kan dan schadelijk zijn. Ook wanneer de bloedneus blijft lopen nadat je de neus 10 à 15 minuten hebt dichtgedrukt moet je de huisarts bellen. Bij mensen die bloedverdunners gebruiken is de kans groter dat de neus blijft bloeden. De arts zal dan de bloedvaatjes in de neus met een apparaatje dichtschroeien, waardoor de bloeding stopt.
Bij een heftige neusbloeding is het verstandig het bloed in een teiltje te laten lopen, een zakdoek zal dan niet voldoende zijn om al het bloed op te vangen. Wanneer je naar de huisarts of EHBO moet, neem dan een teiltje of bakje mee, zodat je niet je kleding of auto hoeft te bevuilen.
Wanneer een kind iets in zijn of haar neus gestopt heeft en u krijgt dit er zelf niet uit door het kind de neus te laten snuiten of het er uit te duwen, raadpleeg altijd een dokter. Ga vooral niet zelf aan de slag met scherpe dingen zoals een pincet of een tangetje.

Maak jouw eigen website met JouwWeb